TOESPRAAK VAN DE STAFHOUDER
OP DE ALGEMENE VERGADERING 15 JUNI 2021

Vaarwel aan de uittredende leden van de Raad

De stafhouder nam met de volgende woorden afscheid van de uittredende leden van de Raad.

Gewezen stafhouder Mr. Patrick Dillen

“Ik toon u een foto van toen u in Oostende, tijdens de reflectiedagen van de Orde, aan het powerkiten was. Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Wat zien wij allemaal op die foto? Welke symboliek? Eerst en vooral dat bij u gevleugelde woorden van toepassing zijn. Wat zien wij nog? U hield duidelijk de touwtjes stevig in handen. Rampspoed bedreigde onze Orde: doordat stafhouder Callens voorzitter werd van de OVB en daardoor geen pro-stafhouder kon zijn, voelde u zich geroepen om met uw power onze Orde te behoeden voor een dreigende crash. Ook dit ziet men in dit beeld : bijna was de powerkite-vlieger gecrasht maar neen… geheel terzijde, Mr. Dillen argumenteert graag, hij gaat graag het debat aan. stafhouder Dillen, hoe noemt men zo een vlieger? Een powerkite vlieger, een matrasvlieger? We kunnen erover discussiëren…”


Mr. Luc Vanaverbeke

“Bij u past in elk geval de uitdrukking “Goede wijn behoeft geen krans”. U weet er veel van. Misschien dan toch vandaag een krans voor Mr. Vanaverbeke? Het lidmaatschap van de Raad, behoort dat tot de wetenschap, tot de wiskunde? Ik zal u allen dat bewijzen. We zullen een rekensom doen volgens een speciale wiskundige formule: (EG x GM) + ((OP+B) x LE) = LV

We nemen de proef op de som: wat bekomt men als men een Eeuwige Glimlach gecombineerd met een Goede Muts optelt bij een Ogenblikkelijke Paraatheid en Beschikbaarheid gecombineerd met een Laaiend Enthousiasme?
De berekening geeft als resultaat: Luc Vanaverbeke.”


Mr. Nathalie Buisseret

“Ik vereenzelvig u met ingetogen expressiviteit en uitstraling. Zelfs wanneer u niets zei – en ik vond u relatief stil in de Raad, voor een strafpleiter althans – bleef u allesbehalve onopge­merkt. U straalde gezag uit binnen de Raad en dat was goed. Ik vroeg mij af wat uw naam betekent. Wanneer men “buisseret” intypt in Google bekomt men enkel advocaten en optiekers… Niet verwonderlijk dus dat u een scherp zicht heeft op wat er zich allemaal afspeelt in onze maatschappij. Voor het overige zal ik kort zijn en de straffe verhalen uit de wereld van de strafpleiters die u mij off the record vertelde aan ons publiek besparen. Ik onthoud eruit dat men strafrecht beter in twee woorden kan schrijven.”


Mr. Karin Winters

“Mr. Winters, ik kan u niet beter typeren dan als het lid van de Raad dat nooit te verschalken is. Zoals uw naam al laat vermoeden was u verleden jaar, en wellicht al eerder, een door­gewinterd lid van de Raad. Om u blaasjes wijs te maken, moet men vroeg opstaan. Was u onderzoeksrechter geworden, dan bestond er geen criminaliteit meer in ons land… Maar daar houdt de vergelijking op. Het wellicht onterecht beeld van een onderzoeksrechter in actie is niet dit van een leuk en lachend iemand. En nu bent u wel degelijk het tegendeel van een zuurpruim en, zoals uw naam deze keer niet laat vermoeden, de zonnige zomer van onze Raad.”


Mr. Cécile Kenis

“Ik richt mij tot u in de hoop dat u van thuis de vergadering kan bijwonen. Als Mr. Winters de zomer was van onze Raad, dan was u de lente. U was het jongste lid van onze Raad, en u nam het graag op voor de belangen van de jonge en minder jonge advocaten. U was kritisch, maar steeds positief en met terughoudendheid. U bent er vandaag al niet meer bij, fysiek, maar wel in onze gedachten. Nu bent u parketmagistraat en wij kunnen er ons enkel in het grootste vertrouwen op verheugen dat uw aandacht voor de belangen van de advocaten niet zal verminderen en u thans van de andere kant evenzeer zal bijdragen tot een goede interprofessionele samenwerking.”


Mr. Ann Louf

“Ook u bent er vandaag niet fysiek bij in deze zaal. Omstandigheden buiten uw wil noopten er u toe om tijdelijk uw lidmaatschap van de Raad niet te vernieuwen. Ik zeg wel “tijdelijk” want ik vraag u, in het belang van onze Orde, uw lidmaatschap te hernieuwen zodra het weer mogelijk is. Uw collega’s leden van de Raad en andere confraters zullen het u vragen. Wij zullen uw optimisme en vrolijke lach erg missen. Met stijl bracht u telkens uw toehoorders aan het luisteren. Achter de schermen werkte u aan tuchtonderzoeken en verdiepte u zich in de nieuwe problematiek van de perimeter.”